Żurawina na dobrą cerę i zęby

1
267

Żurawina

Owoce żurawiny

Zalecane są głównie na schorzenia układu moczowego. Żurawina jest bowiem bardzo moczopędna, co ułatwia wydzielanie bakterii wraz z moczem. Poprzez swoje właściwości lecznicze działa kojąco na cerę a regularne jedzenie żurawiny pomaga w leczeniu trądziku. Także dla osób, które walczą z potrądzikowymi bliznami i przebarwieniami żurawina może okazać się zbawienna. Rozjaśnia bowiem cerę likwidując oznaki przemęczenia.

Zdrowe zęby od żurawiny

Ostatnie badania pokazały, że żurawina wpływa też bardzo korzystnie na stan uzębienia. Związki roślinne, które zawarte są w owocach, niezwykle korzystnie wpływają na zęby tworząc dodatkową powłokę ochronną, która utrudnia przywieranie do zębów bakterii. Dodatkowo chroni też szkliwo, dziąsła i płytkę nazębną. Pomaga więc nie tylko spożywanie samej żurawiny, ale także stosowanie pasty do zębów zawierającej żurawinę oraz płynów do płukania jamy ustnej z żurawiną.

Sama żurawina (owoce lub suszona) a także sok żurawinowy korzystnie wpływa na higienę całej jamy ustnej. Regularne picie soku z żurawiny hamuje rozwój bakterii najczęściej występujących w jamie ustnej. Wszystko przez wysokie stężenie witaminy B1 oraz B2 w żurawinie a także witaminy C, wapnia, jodu, magnezu.

Najnowsze odkrycia naukowców nie powinny spowodować nadmiernej sprzedaży żurawiny. Warto jednak wprowadzić owoce i suszoną żurawinę na stałe do menu nie tylko ze względu na estetykę, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia.

Ciastka owsiane z żurawiną:

Składniki: (proporcje dowolne zależne od preferencji)

  • płatki owsiane (górskie lub błyskawiczne)
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • garść orzechów laskowych – drobno połamanych
  • mleko skondensowane
  • paczka suszonej żurawiny

Składniki mieszamy w misce wraz z mlekiem skondensowanych. Przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po Wyjęciu z piekarnika kroić na małe ciasteczka. Można także masę ułożyć w małe foremki i wypiekać już gotowe ciasteczka.
Wersja dla osób, które nie mają piekarnika: Do masy można dodać potarte jabłko i trochę wody. Uformować za pomocą łyżki małe ciasteczka smażyć ciasteczka na rozgrzanej patelni.

Konfitura z żurawiny

Doskonały rozwiązaniem będzie zrobienie własnej konfitury z żurawiny. Dzięki temu będziemy mieli ją zawsze pod ręka. Nadaje się do herbaty a także do ciastek zbożowych lub lodów.

Składniki:

– 2 kg żurawiny
– 60 dag cukry

Do wysokiego garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy wraz z cukrem. Kiedy roztwór będzie miał jednolitą konsystencję, wrzucamy do garnka oczyszczone owoce żurawiny. Gotujemy na małym gazie około 45 minut do godziny od czasu do czasu mieszając. Koniec gotowania następuje, kiedy owoce popękają a my uzyskamy jednolitą gęstą masę. Konfitury przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.

Źródło zdjęcia: letterberry.livejournal.com via Ricardo on Pinterest

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ