Stres wokół nas

Stres jest nieodłącznym elementem życia każdego z nas. Jedni radzą sobie z nim lepiej, inni wcale. Obniżenie nastroju, problem z opanowaniem emocji, niepohamowana złość i permanentne zmęczenie to tylko niektóre symptomu stresu, który drzemie w organizmie i czeka jak bomba zegarowa na odpowiedni moment.

Towarzyszy mu również przyspieszone bicie serca, podwyższone ciśnienie krwi, zwiększone stężenie glukozy we krwi a także generowanie się wolnych rodników będących przyczynami wielu chorób.

Oprócz silnych medykamentów, do walki ze stresem można również włączyć odpowiednią dietę, której składniki podniosą poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia i obniżą poziom kortyzonu, adrenaliny i noradrenaliny, czyli hormonów stresu.

Dieta antystresowa to również dostarczenie organizmowi składników, które nie tylko uregulują gospodarkę hormonalną, ale jednocześnie zapobiegną procesowi „zajadania” stresu, czyli nadmiernego przyjmowania pokarmów w sytuacjach stresogennych.

Dieta na stres i jej wpływ

  • Obniżyć poziom kortyzonu i adrenaliny,
  • Zwiększyć poziom serotoniny,
  • Zwiększyć odporność organizmu osłabioną w wyniku długotrwałego stresu,
  • Rozluźnić nadmierne napięcie mięśniowe będące efektem stresu,
  • Obniżać ciśnienie krwi,
  • Zawierać antyoksydanty obniżające aktywność wolnych rodników.

Czekolada i miseczka owsianki

Powszechnie wiemy, że dostarczenie organizmowi sporej dawki węglowodanów wpływa na szybką poprawę nastroju. Stąd zjedzenie pełnoziarnistego pieczywa, ciepłej owsianki, makaronu lub orzechów podniesie poziom serotoniny i uwolni organizm od męczącego stresu. W walce ze stresem najlepiej sprawdza się czekolada, która powoduje, że poziom serotoniny rośnie w trybie natychmiastowym. Należy jednak pamiętać, że słodycze powodują jej szybki wzrost, lecz również szybki spadek. Stąd cukry proste warto zastąpić cukrami złożonymi, a efekt uspokajający będzie trwał dłużej.

Witamina B

  • B2 – dodaje energii. Znajduje się w kapuście, razowym pieczywie i awokado.
  • B2 – zapobiega depresji i normuje wzrost komórek nerwowych. Źródłem są pestki słonecznika, kasza, fasola.
  • B6 – łagodzi stany lękowe i bierze udział w syntezie serotoniny, łagodzi stany lękowe. Znaleźć ja można w drobiu, rybach i wołowinie.

Magnez

Magnez to niezastąpiony sojusznik w walce ze stresem. Nie tylko normuje funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, ale jednocześnie powoduje lepszy dopływ energii do mózgu, poprawia pamięć, stymuluje proces myślenia i uspokaja.

Jego główne źródło występowania jest w orzechach, fasoli, grochu, kaszy gryczanej, czekoladzie i żółtym serze.

Wapń

Wapń to kolejny pierwiastek pomocny w zwalczaniu stresu. Przede wszystkim o zaspokojenie zapotrzebowania na niego powinny dbać kobiety, bowiem wapń bierze udział w produkcji żeńskich hormonów oraz w uwalnianiu neuroprzekaźników, od których uzależniona jest kondycja psychiczna płci pięknej.

Przyswajanie wapnia jest utrudnione przez nadmierne spożywanie białka, alkoholu i kofeiny.

Aby zaspokoić potrzeby organizmu na wapń należy jeść soję, fasolę, sardynki, nabiał i brokuły.

Cynk

Cynk to kolejny pierwiastek biorący udział w procesie produkcji hormonów i enzymów wpływających na funkcjonowanie systemu nerwowego. Wzmacniając go, wpływa jednocześnie na obniżenie poziomu stresu i poprawę nastroju.

Jego źródłem są kiełki pszenicy, owoce morza (np. ostrygi), chude mięso, fasola, groch, pieczywo pełnoziarniste, podroby (szczególnie wątroba) i drób.

Flawonoidy

Flawonoidy to substancje znajdujące się w świeżych owocach i warzywach. Ich zadaniem jest wzmocnienie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego oraz ochrona i uwolnienie komórek przed wolnymi rodnikami. Można je znaleźć w mandarynkach, grejpfrutach, jabłkach, pomarańczach, bananach, cykorii, winogronach, papryce, selerze naciowym, kapuście i cebuli.

Tryptofan

Tryptofan to aminokwas biorący udział w produkcji serotoniny i melatoniny. Organizm nie jest w stanie sam produkować tryptofanu, więc konieczne jest dostarczenie go w pożywieniu. Dieta bogata w ten składnik pomaga zachować dobry nastrój, uregulować sen i przedłużyć uczucie sytości, zapobiegając jednocześnie „zajadaniu” stresu.

Źródłem tryptofanu są banany, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, produkty mleczne (głównie żółte sery), mięso, kasza gryczana, kakao, otręby pszenne, płatki owsiane, kasza manna, nasiona roślin strączkowych, kabanosy, kiełki i nasiona soi.

Źródło zdjęcia: yummymummykitchen.com via Artemis on Pinterest

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here