Pozytywne działanie zielonej herbaty

0
1462

Zielona herbata zawiera o wiele cennych składników mineralnch, witamin i korzystnie wpływa na organizm człowieka. Od herbaty czarnej różnie się jedynie procesem produkcji.

Zielona herbata zawiera:

  • garbniki, nadające rześkości i cierpkości,
  • kofeinę (teina),
  • minerały: fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk,
  • witaminy: A, B1, B2, C, E, K,
  • olejki eteryczne.

Pozytywne działanie herbaty chińskiej

  • pobudza i poprawia koncentrację, dzięki kofeinie (teinie), która wolniej przenika do krwi niż ta zawarta w kawie, ale dłużej utrzymuje działanie,
  • obniża ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic oraz zmniejsza ryzyko zakrzepów dzięki polifenolom, które osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu),
  • przeciwdziała nadciśnieniu, chroni przed tworzeniem się złogów na ściankach naczyń krwionośnych,
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • uodparnia organizm, zwalcza bakterie i wirusy, dzięki przeciwbakteryjnemu działaniu polifenoli,
  • wzmacnia szkliwo zębów, chroni przed próchnicą i odświeża oddech, dzięki wysokiej zawartości fluoru,
  • wzmacnia kości, dzięki zawartości wapnia,
  • zmniejsza ryzyko schorzeń nowotworowych, dzięki zawartym w herbacie polifenolom, które hamują działanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych,
  • zawiera antyoksydanty, substancje zabijające wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się,
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka po ciężkostrawnym posiłku,
  • niesłodzona zawiera 0 kalorii,
  • chińczycy twierdzą, że przeciwdziała biegunce i pomaga na kaca.

Przeciwwskazania

  • osoby cierpiące na insomnie, zawarta w herbacie kofeina tylko utrudni zasypianie,
  • osoby cierpiące na nerwice, odczuwające nerwowość, zielona herbata jest niewskazana ze względu na właściwości pobudzające,
  • osoby mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
  • pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
  • zieloną herbatą nie powinno się popijać leków,
  • niewskazane jest picie zielonej herbaty na pusty żołądek (kiedy jest się głodnym).

Gatunki zielonej herbaty

Najbardziej znane gatunki zielonej herbaty, to:

  • Gunpowder,
  • Sencha,
  • Chun Mee,
  • Pi Lo Chun,
  • Bancha,
  • Matcha,
  • Gyokuro Fudjijama,
  • zielone herbaty assamskie i cejlońskie
  • oraz pochodzące z prowincji Darjeeling.

Pochodzenie i produkcja

Zielona herbata pochodzi z Chin, ale obecnie rośnie m.in. w Japonii, Wietnamie i Indiach. Od herbaty czarnej różni się jedynie sposobem produkcji (to ta sama herbata).

Herbata zielona jest poddawana szeregowi procesorów: więdnięcia, rozgrzewania, parowania, prażenia, zwijania i suszenia, ale nie fermentacji (utleniania), co właśnie odróżnia ją od herbaty czarnej.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here