Przykładowe przepisy na zielone koktajle

Koktajl bananowo – selerowy

  • 1 lub 2 banany
  • 2 szklanki liści selera
  • 1 filiżanka wody
  • Wszystkie składniki trzeba dokładnie zmiksować i od razu spożyć

Koktajl szpinakowy

  • 2-3 szklanki świeżego szpinaku
  • Pół szklanki kiełków rzeżuchy oraz lucerny
  • Sok ze świeżej cytryny
  • 6 daktyli
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • Szklanka wody
  • Zmiksować i od razu wypić

zielone koktajle

Koktajl wieloowocowy

  • Szklanka mrożonych owoców, typu truskawki, maliny, jagody, porzeczki
  • Garść liści szpinaku
  • Mała łyżeczka miodu oraz mała łyżeczka oliwy
  • Woda

Koktajl z nutą mango

  • 2 owoce mango
  • Garść liści sałaty
  • Łyżeczka oliwy
  • Woda

Sałata z miętą

  • Garść liści sałaty
  • Garść liści mięty
  • 2 banany
  • Łyżeczka oliwy
  • Woda

Jak działają zielone koktajle

Zielone koktajle są rewolucyjnym pomysłem w świecie diety, a ich autorką Victoria Boutenko. Pierwszy zielony koktajl pomysłodawczyni skomponowała w 2004 roku. Dzisiaj zielone koktajle mają sporą grupę zwolenniczek, także wśród amerykańskich gwiazd. W USA coraz modniejsze stają się smoothie bary, w których serwuje się tego typu koktajle. Warto bowiem rozpocząć dzień od pysznego zielonego koktajlu, zamiast filiżanki kalorycznej latte o czym również przekonuje się coraz większe grono Polek.

zielone koktajle

Czym są zielone koktajle?

Zielone koktajle to prosty sposób na zdrowy napój. Są one mieszanką zielonych warzyw oraz owoców. Proporcja wyjściowa to 60/40, czyli 60% owoców, i 40% warzyw. Z warzyw warto siegnąć po: kapustę włoską i pekińską ,sałatę, natkę pietruszki, czy też selera, szczaw, szpinak, zielone części gorczycy, liście botwinki, mniszek lekarski, jarmuż, rzeżuchę, szparagi, brokuły, rukolę.

Najczęściej dodawanym owocem jest kiwi. W koktajlu przeważa smak owoców, natomiast warzywa równoważą ich słodki smak i nadają ciekawy posmak. Warzywa zielone to bogactwo witamin i mikroelementów. Wypicie 2-3 koktajli dziennie daje możliwość dostarczenia organizmowi odpowiedniej dawki potrzebnych składników odżywczych.

To co głównie różni zielone koktajle od innych to spora dawka chlorofilu, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A, witaminy B, C, E, K oraz białka.

Dlaczego warto je spożywać

Na co dzień nie mamy czasu ani chęci do przegryzania zieleniny, a już na pewno nie spożywamy właściwej zalecanej dawki, a szkoda bo przez takie zaniedbania odbieramy sobie sił witalnych. Zatem zielone koktajle to doskonałe rozwiązanie dla ludzi żyjących w pośpiechu, albo takich którzy nie mają cierpliwości po kolei przegryzać pojedynczych warzyw. Wrzucamy wszystkie składniki do miksera i powstaje wyjątkowy koktajl.

Wiele osób ma opory w łączeniu warzyw typu sałata z owocem kiwi. W naszych wyobrażeniach kulinarnych znajdują się one na przeciwległych biegunach. Sama pomysłodawczyni Victoria Boutenko, w swoich wspomnieniach z warsztatów kulinarnych na temat tworzenia koktajli, mówi o początkowej niepewności i głębokim zaskoczeniu ludzi, którzy odkrywają, że zielone koktajle mogą być wyjątkowo smaczne.

Taki rodzaj koktajli jest dla nas nowością i kwestią nabytych nawyków żywieniowych, które czasem warto nagiąć, aby spróbować czegoś nowego, co może okazać się całkiem smaczne, pomimo pierwszego wrażenia. Zielony to kolor nadziei, zatem warto podjąć kulinarne wyzwanie.

reklama

Co różni zielone koktajle od szejków owocowych

Przede wszystkim różnica między koktajlami zielonymi a owocowymi polega na tym, że te pierwsze nawet po zmiksowaniu wciąż zawierają błonnik. Zielone warzywa są także źródłem kwasu foliowego oraz zawierają sporą dawkę chlorofilu.

A co na to specjaliści

Przeprowadzone badania, nad znaczeniem chlorofilu dla zdrowia człowieka, wskazują że jest on ważnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chlorofil zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach, stabilizuje ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy, zwiększa odporność organizmu, eliminuje wolne rodniki, spowalnia proces utleniania się komórek, przyspiesza proces gojenia się ran, chroni przed promieniowaniem słonecznym, eliminuje toksyny i metale ciężkie oraz reguluje transport jelitowy.

W codziennym piciu szejków nieocenione znaczenie dla organizmu ma fakt oczyszczającego działania na układ pokarmowy oraz wydalniczy. Dochodzi bowiem do oczyszczania krwi, limfy, jak również płynów wewnątrzkomórkowych.

Jeśli nasze ciało dobrze trawi, jest oczyszczone ze zbędnych i trujących toksyn, jesteśmy pełni wewnętrznej energii oraz siły. Nie możemy jednak zapominać, że koktajle są tylko uzupełnieniem zdrowego sposobu odżywiania, a nie podstawowym elementem zdrowej diety.

Jak przygotować zielony koktajl

Pierwsze koktajle najlepiej przygotowywać z warzyw typu sałata, jarmuż, kapusta włoska, ponieważ mają one stosunkowo neutralny smak. Dobrym dodatkiem będzie również pietruszka, kolendra, liście mięty, szpinaku oraz pokrzywy. W przypadku owoców, wybór zależy od własnych gustów co do smaku.

Do koktajlu można dodać trochę lodu lub też wody, aby koktajl nie był aż tak gęsty. Dozwolonym dodatkiem jest sok ze świeżej cytryny, cynamon, syrop z agawy lub też malutka łyżeczka miodu.

Jeśli dodamy niewielką ilość oleju z pestek winogron lub oleju lnianego, czy też oliwy z oliwek spowoduje to szybsze wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, czy też K oraz luteiny.

Zielone koktajle najlepiej spożywać od razu po sporządzeniu. Jeśli jednak zrobimy więcej koktajlu, aniżeli wypijemy, możemy go przechować w lodówce przez następne 3 godziny. Pojemnik musi być jednak szczelny oraz szklany.

Dobrze jest również co dzień zmieniać kombinację owoców i warzyw, aby tym samym dostarczyć organizmowi odpowiednich składników. W przypadku szczawiu przyjmowanie należy ograniczyć do niewielkich ilości, w pewnych odstępach czasu, ponieważ szczaw zawiera szczawiny, które spożywane w zbyt dużej ilości utrudniają wchłanianie żelaza oraz wapnia.

Żyj zdrowo i kolorowo

Przepisy można również tworzyć samemu. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji między kwaśnym, słodkim, gorzkim i ostrym. Szybko jednak dochodzi się do wprawy, bazując na swoich własnych upodobaniach.

Zielone koktajle to sposób na polepszenie przemiany materii, oczyszczenia organizmu i usprawnienie wewnętrznej gospodarki. Są też dobrym sposobem na przemycenie do codziennej diety warzyw, za którymi większość z nas nie przepada. Nie jest to jednak typowa dieta, ponieważ nie można dziennego menu oprzeć jedynie o koktajle.

Z założenia mają być one pożywnym dodatkiem do zdrowego trybu życia i odżywiania. 2-3 koktajle dziennie wystarczą, aby pobudzić organizm do lepszego funkcjonowania. Wiosna to dobry czas na spróbowanie zielonych koktajli, ponieważ pojawia się duża ilość świeżych owoców oraz warzyw. Mamy zatem z czego wybierać i zasmakować wiosennego odżywczego napoju.

Warto choć jedną przekąskę dziennie zastąpić zdrowym zielonym koktajlem, zwłaszcza, że regularne ich picie wpływa na poprawę wyglądu skóry, lepsze samopoczucie oraz nastawienie do świata. Chociażby dla tego ostatniego argumentu warto spróbować zielonego warzywo- owocowego szaleństwa.

Źródło zdjęcia:
1.justputzing.com via Just Putzing Around the Kitchen on Pinterest
2. eatyourbooks.com via aneets2012 on Pinterest
3. backtoherroots.com via Jenn on Pinterest

reklama

2 KOMENTARZE

  1. swietny artykul i swietne przepisy 🙂 ale zamiast: oleju z pestek winogron lub oleju lnianego, czy też oliwy z oliwek – proponuje zmielone orzechy np. wloskie czy migdaly, zawieraja nie tylko tluszcz tak jak te ww. oleje 😉

  2. proponuję npój zieliony z liści jarmużu,miodu łyżeczka woda mineralna niegazowana – zmiksować blenderem z mała ilością wody, następnie dodać ilość jaką chcemy wypić smacznego ! pozdrawiam

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here